PIEROGI Z KASZĄ I TWAROGIEM.
Ciasto na pierogi wg własnego, sprawdzonego przepisu
FARSZ:
-30 dag kaszy gryczanej(zamiast gryczanej dodałam kaszę jęczmienną)
-25 dag białego sera
-2 łyżki masła
-1 jajko
-1 cebula podsmażyć
-szczypta majeranku
-sól, pieprz,ja dodałam drobno pokrojony i podsmażony chudy bekon.
CIASTO:
Robimy tak jak zawsze.mąka ,gorąca woda i olej.
FARSZ:
Kaszę gryczaną lub jęczmienną płuczemy i wsypujemy do 3 szklanek wody gotującej się z dodatkiem soli i łyżki masła. Gotujemy aż kasza wchłonie płyn, a następnie przykrywamy i gotujemy do miękkości na małym ogniu.
Odstawiamy do ostudzenia.Lub wsypujemy do wrzątku osolonego i dodajemy olej.odcedzić po 15 - 20 minutach.
Cebulę obieramy, siekamy i zrumieniamy na tłuszczu. Do ostudzonej kaszy dodajemy cebulę, majeranek, ser , podsmażony bekon ,jajko, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Ciasto na pierogi rozwałkowujemy, wykrawamy kółka, nadziewamy farszem i sklejamy. Gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku . Gdy pierogi wypłyną, dogotowujemy odkryte.
Podajemy polane masłem lub skwarkami.Smacznego.
halinag 2011-04-12
nigdy takich nie robiłam i nie jadłam warto wypróbować..dzięki za przepis...pozdrawiam
manka32 2011-04-12
ZAPRASZAM NA COŚ INNEGO ,NA PRAWDĘ SMACZNE PIEROŻKI ,DO TEGO BARSZCZYK CZERWONY.SMACZNEGO.DOMOWNIKOM SMAKOWAŁY,ROBIŁAM PIERWSZY RAZ.POLECAM.
beata3 2011-04-12
smacznego
kot54 2011-04-12
Pyszne pierożki.....:)))
danka1 2011-04-19
Ciekawy przepis - tak jeszcze nie robiłam