Szybki makowiec na ucieranym spodzie.
3 jajka
1 kostka masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
30 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem, dodawać żółtka. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Pianę ubić na sztywno - całość delikatnie zamieszać.
Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wielkość blaszki 24 x 42 cm.
Puszkę gotowego maku otworzyć dorzucić garść orzechów i rodzynek,wyłożyć na rozłożone ciasto wyrównać .Na wierzchu wyłożyć słoik smażonych jabłek najlepiej kwaskowych .
piec około 60 minut w temp 180 stopni.Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać wiórkami.smacznego
kot54 2011-05-16
Pyszne ciasto....
lubiany 2011-05-16
Pięknie:)
Dobrej nocy:)