Ruskie cannelloni .
1.2 kg ziemniaków
75 dkg sera białego
4 cebule
2 łyżki smalcu
40 dkg surowego boczku wędzonego
sól
pieprz
1 opakowanie makaronu cannelloni
Obrane i umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i odcedzić.Zimne ziemniaki i ser biały przecisnąć przez praskę.Cebule pokroić w grubszą kostkę.Boczek pokroić w kostkę.Na patelni roztopić 1 łyżkę smalcu,dodać połowę pokrojonego boczku i smażyć chwilę.Do boczku dodać połowę pokrojonej cebuli,dalej smażyć,aż cebula i boczek się zrumienią i dodać do ziemniaków z serem.Masę doprawić solą,pieprzem i wymieszać.Na patelni rozgrzać drugą łyżkę smalcu,dodać resztę boczku i przesmażyć.Do boczku dodać resztę cebuli i smażyć aż boczek z cebulą się zrumienią.Makaron cannelloni ugotować na pół miękko w osolonej wodzie,odcedzić i przelać zimną wodą.Każdą rurkę nadziewać ruskim farszem i układać w naczyniu żaroodpornym.Na wierzch wyłożyć boczek z cebulką razem z tłuszczem i zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.Smacznego!
danka1 2011-05-28
takiego nadzienia jeszcze nie robiłam
beata3 2011-05-29
MIŁEJ SŁONECZNEJ NIEDZIELI ŻYCZĘ POZDRAWIAM
jania81 2011-05-29
w taki sposób ruskich jeszcze nie jadłam... więc chyba warto skorzystać z przepisu:)) pozdrawiam cieplutko:))