KARTACZE
Ciasto:
1 kg ziemniaków
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
farsz:
70 dkg mięsa mielonego-wołowo-wieprzowego
1 jajo
2 średnie cebule
20 dkg boczku wędzonego do okraszenia
sól
pieprz do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Do mięsa mielonego dodać jajo , dodać sól pieprz do smaku jak kto woli można dodać 2 ząbki utartego czosnku masę dobrze wyrobić. 70 dkg obranych i umytych ziemniaków,przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach dobrze odcisnąć wodę 30 dkg ziemniaków ugotować i też przepuścić przez maszynkę Wszystkie ziemniaki razem połączyć,dodać mąkę ziemniaczaną gdyby ciasto było za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Deskę podsypać mąką pszenną. Uformować wałek z wałka wykrawać kawałki, na które kładziemy kulki z mięsa mielonego i lepimy na kształt walca Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę Po wypłynięciu gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Boczek wędzony podsmażamy z cebulką Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i gorące polewamy boczusiem z cebulką.Smacznego.