KARTACZE

KARTACZE

KARTACZE

Ciasto:
1 kg ziemniaków
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
farsz:
70 dkg mięsa mielonego-wołowo-wieprzowego
1 jajo
2 średnie cebule
20 dkg boczku wędzonego do okraszenia
sól
pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

Do mięsa mielonego dodać jajo , dodać sól pieprz do smaku jak kto woli można dodać 2 ząbki utartego czosnku masę dobrze wyrobić. 70 dkg obranych i umytych ziemniaków,przepuścić przez maszynkę o drobnych otworach dobrze odcisnąć wodę 30 dkg ziemniaków ugotować i też przepuścić przez maszynkę Wszystkie ziemniaki razem połączyć,dodać mąkę ziemniaczaną gdyby ciasto było za rzadkie to dodać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej.Deskę podsypać mąką pszenną. Uformować wałek z wałka wykrawać kawałki, na które kładziemy kulki z mięsa mielonego i lepimy na kształt walca Wrzucamy na wrzącą osoloną wodę Po wypłynięciu gotujemy około 10 minut na wolnym ogniu. Boczek wędzony podsmażamy z cebulką Po ugotowaniu delikatnie odcedzamy i gorące polewamy boczusiem z cebulką.Smacznego.

stasia8

stasia8 2011-08-11

Przepyszne jedzonko...często je robię...

ewa52

ewa52 2011-08-12

ja sie szykuje w sobote ,tez zrobie zdjecie;pozdrawiam

elza58

elza58 2011-08-12

pyszne jedzonko chociaż troszkę pracy tu trzeba włożyć....miłego dnia

lila08

lila08 2011-08-12

pyszne ...uwielbiam! ale najlepsze robi mojej koleżanki mama :) ja takich pysznych nie robię...
pozdrowionka,miłego weekendu:)

zadra1

zadra1 2011-09-10

za ten przepis to ja ci bardzo ale to bardzo dziękuje, uwielbiam kartacze ale nie do końca wiedziałam jak się je robi

dodaj komentarz

kolejne >