0,5 kg mąki
6 jajek(tylko żółtka)
5 łyżek cukru
1 kostka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. cukru waniliowego
1,5 kg jabłek
1 op. kisielu truskawkowego
1 op. budyniu śmietankowego
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać , posiekać z zimnym masłem , dodać żółtka , cukier , cukier wanil. , proszek do piecz. , zagnieść ciasto jak na pierogi. Schłodzić ok. 1 godz. obrane i rozdrobnione jabłka prużyć w garnku , do przestudzonej masy jabłkowej dodać kisiel i budyń. Schłodzone ciasto wyłożyć proporcjonalnie na blachę , tak aby masa jabłkowa była pomiędzy ciastem. Piec ok. 45 min. Ostudzone ciasto polukrować . Najprostszy sposób na lukier to : do ok. 3/4 szklanki cukru pudru dodajemy sok z wyciśniętej cytryny , soku dodajemy "ile zabierze" cukier puder.
beata3 2011-10-09
http://www.youtube.com/watch?v=ooRiFihYFQ4&feature=related
xmarcox 2011-10-09
ale pychota:)
gotujmy 2011-10-10
Szarlotki i jabłeczniki mi nie wychodzą ... sprobuje zrobic ale aż sie boję ;0)