Kiszone warzywa.

Kiszone warzywa.

Kiszone warzywa - dobra przekąska na upały - smaczne i uzupełniają niedobory sodu wydalanego z potem. Poza tradycyjnymi ogórkami bardzo dobrze kiszą się: cukinia, patison, marchew, kalafior, czosnek, papryka, niezbyt dojrzały pomidor, burak /raczej osobno ze względu na silne zabarwienie/. Ja robię tak: kroję warzywa niezbyt drobno, dodaję korzeń chrzanu i czosnek i zalewam wszystko ciepłym wodnym roztworem soli kuchennej w proporcji: dwie płaskie łyżki soli na jeden litr wody. Latem już po dwóch - trzech dniach można jeść. Potem słoik lub garnek przestawiam do lodówki. Powstały kwas również można pić /nie tylko na kaca/.

rosehip

rosehip 2015-08-08

pysznie, podjadłabym ;P

wrona3

wrona3 2015-08-09

Jutro ide na ogródek i zrobię z pewnością...
Pozdrawiam...

ewa04

ewa04 2015-08-09

A kopru nie trzeba??

orioli

orioli 2015-08-09

Muszę spróbować.

izolek

izolek 2015-08-10

Ten przepis kupuję!
Kiszę ogórki i osobno buraki bez chrzanu.
Soli trochę mniej ale też po trzech dniach wstawiam do lodówki i długo są małosolne.
Koper też chyba nie zaszkodzi.
Twój przepis wypróbuję.

czes59

czes59 2015-08-10

Chyba spróbujemy.Ciekawy zestaw warzyw:)

basiaw

basiaw 2015-08-10

Mniam!:)

lilka13

lilka13 2015-08-19

cos podobnego robilam, twoj przepis chetnie sprobuje :))

ptaszak

ptaszak 2015-08-20

Ślinka mi pociekła! Musze tez zrobić!

dodaj komentarz

kolejne >