Kiszone warzywa - dobra przekąska na upały - smaczne i uzupełniają niedobory sodu wydalanego z potem. Poza tradycyjnymi ogórkami bardzo dobrze kiszą się: cukinia, patison, marchew, kalafior, czosnek, papryka, niezbyt dojrzały pomidor, burak /raczej osobno ze względu na silne zabarwienie/. Ja robię tak: kroję warzywa niezbyt drobno, dodaję korzeń chrzanu i czosnek i zalewam wszystko ciepłym wodnym roztworem soli kuchennej w proporcji: dwie płaskie łyżki soli na jeden litr wody. Latem już po dwóch - trzech dniach można jeść. Potem słoik lub garnek przestawiam do lodówki. Powstały kwas również można pić /nie tylko na kaca/.
izolek 2015-08-10
Ten przepis kupuję!
Kiszę ogórki i osobno buraki bez chrzanu.
Soli trochę mniej ale też po trzech dniach wstawiam do lodówki i długo są małosolne.
Koper też chyba nie zaszkodzi.
Twój przepis wypróbuję.