A dzis faworki :)))

A dzis faworki :)))

mniam ,mniam :)))

marek29

marek29 2012-06-11

Odrazu podaje przepis :)
20 dkg mąki
3 żółtka
3 łyżki gęstej śmietany
1 płaska łyżeczka proszku spulchniającego
1 łyżka spirytusu
olej do smazenia luz smalec
sól
cukier puder do posypaniaWszystkie składniki wymieszać.
===============================================
Cieniutko (1 mm) rozwałkować, pokroić w kilkucentymetrowe (8-10) paseczki o szerokości 1-2 centymetrów. Paseczki ponacinać wzdłuż przez środek - abu powstała "dziurka". "Wywinąć" - czyli złapać za jeden z końców i przewlec go przez "dziurkę". Smażyć w dużej ilości tłuszczu na złoty kolor przez ok. 5 minut.

Gotowe faworki obsypać cukrem pudrem.

Faworki są bardzo delikatne - nie takie jak te "sklepowe" - niezbyt nadają się do transportu, ale za to świetnie smakują.
===========================================

Nieusmażony faworek, powinien mieć na sobie jak najmniej mąki, gdyż ta lubi się przypalać podczas smażenia.
SMACZNEGO :)))

ankaaa

ankaaa 2012-06-12

Pychotka :))

dosia26

dosia26 2012-06-13

uwielbiam faworki:)

lobuzia

lobuzia 2012-06-13

..wygladaja na smaczne,,

dodaj komentarz

kolejne >