Crostata al limone
skladniki na kruche ciasto:
300 g maki
150 g cukru
2 jajka
90 g masla
1 lyzeczka proszku do pieczenia
skladniki na krem cytrynowy:
50 ml soku z cytryny
250 ml wody
50 g masla
50 g maki ziemniaczanej
180 g cukru
2 jajka
starta skòrka z cytryny
Ciasto: wyrobic ze wszystkich skladnikòw ciasto odajac jako ostatnie jajka. Wlozyc kule ciasta na okolo 30 minut do lodòwki (mniej wiecej czas na przygotowanie kremu).
Krem cytrynowy:
Do rondla dajemy wode, maslo, make ziemniaczana, cukier, skorke z cytryny. Stawiamy na gaz mieszajac caly czas, az do powstania krem ( konsystencja kisielu). Zdejmujemy z ognia i czekamy az wystygnie. Miksujemy z sokiem z cytryny i jajkami.
W okraglej formie ukladamy ciasto, robiac bardzo wysoki rant po brzegach. Oczywiscie forma uprzednio posypada maka, badz bulka tarta. Na wierzch ciasta wylewamy krem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 200 stopni na 45 minut.
W moim elektrycznym piekarniku wystaczylo zaledwie 30 minut.
dodane na fotoforum: