Klops w chlebie
Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa wołowego
- 40 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 2 jajka
- 2 suszone grzyby
- 1 duża cebula
- 6 jajek przepiórczych
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- bochenek chleba (może być podłużny lub okrągły)
- liście białej kapusty
Opis przygotowania:
Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać.
Jaja przepiórcze ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek.
Cebulę obrać i posiekać.
Od chleba odkroić piętkę, wyjąć niemal cały środek, pozostawiając mniej więcej 1 cm skórkę.
Część wydrążonego miękiszu chleba (ok 10 dag) namoczyć w wodzie.
Do mielonego mięsa dodać posiekane grzyby i cebulę, surowe jajka, namoczony i odciśnięty miękisz chlebowy, majeranek, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz. I wyrobić to wszystko na jednolitą masę..
Napełnić bochenek chleba farszem. Pomiędzy małe porcje mięsa wkładać jajka przepiórcze.
Całość dobrze dopchać, aby nie powstały dziury.
Bochenek skropić wodą, owinąć w duże liście kapusty.
Piec 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Po wyjęciu zdjąć liście.
dodane na fotoforum:
ulcia25 2009-11-26
a co to za pysznosci
cóż to tak pysznie wyglada
cuisine 2009-11-27
Widzę, że posługujemy się tą samą literaturą kulinarną... ;)))
Mam ten przepis w którejś książce...