8 malych (wloskich) lub 4 duze (holenderskie) kwiaty cukini
1 cukini
2 cebule
200 g mielonego(mieszanego )sol,pieprz
1 lyzka miodu
sok z polowy cyztyny
150 g ryzu
olej z oliwek do pieczenia i posmarowania
100 g Creme fraiche
sprossen do dekoracji
Najpierw ugotowac ryz wedlug przepisu na opakowaniu.
Cukini i cebule drobno pokroic w kostke i usmazyc,nastepnie dodac mielone doprawic sola i pieprzem,oraz miodem z sokiem z cytryny.
Ryz wymieszac z usmazonym mielonym,odstawic do przestygniecia.
Kwiat cukini ostroznie otworzyc i malymi nozyczkami wyciac szpic ze srodka,nastepnie farsz ostroznie wlozyc do srodka (najlepiej woreczkiem do kremow) tak aby szpic kwiatu mozna bylo jeszcze zakrecic
Nafaszerowany kwiat cukini posmarowac zamoczonym pedzlem w oleju,polozyc do zaroodpornego pojemnika i zapiec w piekarniku ca.160°C(termoobieg) okolo 10 minut,przy tym uwazac aby kwiat nie wyschnal.