Ciasto:
4 bialka
4 lyzki zimnej wody
20 dag cukru
1 p cukru waniliowego
4 zoltka
8 dag maki kartoflanej
8 dag maki pszennej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
Bialka z woda ubic mikserem na sztywno.Stopniowo dodawac cukier z cukrem waniliowym.Wlac zoltka.Na koncu dodac make z proszkiem.Piec 200°C
Biszkopt po upieczeniu przekroic na pol,wylozyc kremem.Gore tortu posmarowac kremem lub lukrem.
Krem
250 g masla
5 lyzek cukru
1 jajko
1 zoltko
1 galaretka o dowolnym smaku(rozpuscic w 300 ml wody
Maslo utrzec na puszysta piane dodajac cukier jajko i zoltko.Na koncu dodajemy powoli srednio stezona galaretke ciagle ucierajac.
50 g marcepanu wyrobic z paroma kroplami czerwonej farby spozywczej.Rozwalkowac,wyciac serduszka i udekorowac wierzch tortu.Boki obsypac platkami migdalowymi.