Pomysł na ciasto powstał spontanicznie z dwóch innych które na pewno każdy zna ale efekt mnie i mojej rodzinie BARDZO przypadł do smaku.
Proszę o przygotowanie:
Ciasto kruche z jednego masła, przepis zapewne ma każdy własny. Moje ciasto kruche jest zawsze z mąki krupczatki i jest chłodzone całą noc.
Połowę ciasta wałkujemy i podpiekamy.
Następnie wylewamy połowę kremu na tzw. ciasto styropian: 0,5l śmietany 18%, 3 ubite białka, 1/2 budyniu śmietankowego, 12 dkg wiórek kokosowych, 1/2 szklanki cukru, odrobina proszku do pieczenia.
Kolejna warstwa to rabarbar, u mnie było około 1kg - umyty, osuszony i pokrojony w drobne kawałki wędruje na styropian.
Drugą część ciasta kruchego ścieramy na na tarce i wkładamy całość do piekarnika.
15 min. przed końcem pieczenie wykładamy pianę w 6 białek, pół szklanki cukru i posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy na lekko złoty kolor.
Ciasto jest pyszne, lekko kwaśne i wiosenne :)
dodane na fotoforum: