jedliście kiedyś rozpuszczony żółty ser z cukrem? nie? no to czas skosztować... jest pyszny!
zapiekanka rodzinna
pół paczki makaronu (ja daję świderki albo muszelki)
30 dkg twarogu
25 dkg żółtego sera,
3 całe jajka
sól, cukier, odrobina oleju lub masła
makaron ugotować do miękkości (nie powinien być al dente) odcedzić ale nie hartować! ma zostać gorący
twaróg pokruszyć, żółty ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach, jajka ubić ze szczyptą soli
naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem, włożyć do niego 2/3 porcji makaronu, posypać pokruszonym twarogiem, ułożyć resztę makaronu, na wierzch posypać żółtym serem i całość zalać roztrzepanymi jajkami
wstawić do piekarnika i piec na złoty kolor około 30-40 minut w temperaturze 150-180 stopni.
po upieczeniu podzielić na porcję i każdą z nich posypać dwiema łyżeczkami cukru
uwierzcie mi że jest przepyszne :o)
to jest danie z mojego rodzinnego domu... mama kiedy chciała zrobić nam frajdę piekła taką zapiekankę..
:o)