Lazania z łososiem i szpinakiem (4-5 osób)

Lazania z łososiem i szpinakiem (4-5 osób)

500 g świeżego fileta z łososia (bez skóry)
500 g świeżego szpinaku (może być mrożony, ale w liściach)
5 łyżek masła
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
sok z cytryny
1 duży ząbek czosnku
2 łyżki mąki
400 ml mleka
2 łyżki kwaśnej śmietanki 18%
ok 9 płatów lazanii
40 g parmezanu
50 g mozzarelli
tymianek świeży lub suszony

Filety umyć, pokroić na cieniutkie plasterki (grubość ok 1 cm). Przyprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

Szpinak wrzucić do wrzącej wody na 1 min., przelać przez durszlak. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć, aż uwolnią się aromaty. Następnie wrzucić szpinak (gdy mamy mrożony, to podgrzewamy, aż się rozpuści), smażymy ok 1-2 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy. Wlewamy 400 ml mleka, ciągle miesząc, by nie powstały grudki doprowadzamy do wrzenia, gotujemy, aż osiągniemy konsystencję sosu. Ściągamy z ognia dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy tymianek.

Makaron przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Do naczynia wykładamy troszkę sosu, następnie płaty lazanii, łososia, szpinak, sos, powtarzamy ponownie, taki układ. Na ostatniej warstwie makaronu, wylewamy resztę sosu, posypujemy startym parmezanem i mozzarellą. 2 łyżki masła kroimy na małą kosteczkę i wykładamy na sery.

Włożyć do nagrzanego do 190-200°C piekarnika i zapiekać przez 45 min.