Lasagne ze szpinakiem

Lasagne ze szpinakiem

Składniki

szpinak mrożony, 1 paczka
pieczarki, 40 dkg
masło, 2 łyżki
mleko, 3 szkl
mąka, 2 łyżki
pieprz
sól
pieprz cayenne
gałka muszkatałowa
makaron do lasagne
czosnek, 2 ząbki
cebula, 1 mała
ser żółty
Przygotowanie

Pieczarki obieramy kroimy na drobne kawałki i podsmażamy z posiekana cebulką solą i pieprzem.

Szpinak wrzucamy na patelnię, i na wolnym ogniu rozmrażamy. Gdy już sie rozmrozi dodajemy wyciśnięty czosnek, sól,pieprz,pieprz cayenne i dusimy.

Sos beszamelowy: w garnuszku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy, zalewamy mlekiem. Cały czas mieszając czekamy aż zgęstnieje. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową.

Do żaroodpornego naczynia, wlewamy ciut sosu. Układamy makaron, na to kładziemy pieczarki i szpinak i znow makaron i farsz. Górę znów przykrywamy makaronem i zalewamy sosem

Wkładamy do piekarnika o temp. 180, na 15 min. Po tym czasie na lasagne układamy plastry sera i znOw wkładamy do piekarnika na kolejne 10-15 min. Gotowe

( nie gotuję makaronu przed wsadzeniem do piekarnika, ale wiem że makarony niektórych firm nie miękną)