Dodatki do kurczaka powinny zawierać dużo węglowodanów. Optymalnym uzupełnieniem są ziemniaki i warzywa.
Przygotowanie: 20 minut, Przyrządzanie: 1 godz. 20 minut.
Składniki na 4 porcje:
1 duża cytryna;
po 1 łyżeczce suszonego oregano, rozmarynu i tymianku;
1/4 łyżeczki grubo zmielonego czarnego pieprzu;
2 łyżki masła;
1 lurczak (ok. 1 kg);
sól.
1. Mieszanka ziołowa: cytrynę umyć i osuszyć. Zetrzeć ok. 1 łyżeczki skórki, a z reszty owocu wycisnąć sok. Skórkę i sok, suszone zioła, pieprz i masło rozgrzać w małym garnku, ciągle mieszając, dopóki masło nie rozpuści się.
2. Tuszkę kurczaka starannie umyć z zewnątrz i w środku, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą z każdej strony i posmarować mieszanką ziołową.
3. Tuszkę ułożyć na blasze grzbietem do góry i wstawić do zimnego piekarnika. Piec przez 1 godz. 20 minut w temperaturze 200o C często polewając zbierającym się na dnie tłuszczem. Po 40 minutach tuszkę odwrócić.
Rada
Przed pieczeniem kurczaka w całości tuszkę należy natrzeć przyprawami, a następnie związać nóżi, aby podczas pieczenia kurczak nie stracił formy.
Przy kontakcie z surowym mięsem drobiowym zawsze jest możliwe zarażenie się salmonellą, dlatego deski, naczynia i noże mające styczność z mięsem należy starannie umyć płynem do mycia naczyń i gorącą wodą. Po przyprawieniu tuszki ręce powinno się dokładnie umyć mydłem lub płynem pod bieżącą wodą.
dodane na fotoforum:
marys24 2011-11-12
JEDNA PORCJA ZAWIERA: 720 kcal/3020 kJ; 85 g białka; 35 g tłuszczów; 1 g węglowodanów.