Pieczarki mają niezwykle mało kalorii, tylko 24 kcal/100 g.
Mielone mięso wołowe jest chudsze od mięsa mieszanego.
Przygotowanie: 30 minut, Przyrządzanie: 20 minut
Składniki na 4 porcje:
12 dużych pieczarek;
2 kromki pieczywa tostowego;
10 g masła;
20 dag mielonej wołowiny;
2 łyżki siekanej natki pietruszki;
po 1/4 łyżeczki drobno posiekanego tymianku i majeranku;
2 żółtka;
sól i pieprz;
masło do formy;
200 ml rosołu warzywnego.
1. Pieczarki opłukać, a jeszcze lepiej przetrzeć wilgotną ściereczką. Wszystkie ciemne miejsca na kapeluszach wyciąć nożem. Trzonki oddzielić od kapeluszy, delikatnie je wykręcając. Z pieczywa tostowego odkroić skórkę, resztę pokroić w drobną kostkę i lekko zrumienić na maśle.
2. Grzanki wymieszać z mięsem i ziołami, dodając żółtka. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180o C.
3. Formę żaroodporną o odpowiedniej wielkości nasmarować tłuszczem i ułożyć w niej pieczarki wypełnione nadzieniem.
4. Podlać rosołem warzywnym i wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać z bułką paryską lub bagietką oraz sałatką z pomidorów.
Rada
Trzony pieczarek usuwa się wykręcając je delikatnie przy samym kapeluszu. Dzięki temu kapelusze pozostaną nieuszkodzone.
Pieczarek nie przygotowywać na zapas, gdyż białko zawarte w grzybach rozkłada się w temperaturze pokojowej i staje się nieprzyswajalne.
dodane na fotoforum: