Składniki:
200 g ryżu basmati
2 kiełbasy bez osłonek
3 pomidory
500 ml bulionu
1 por
1/4 kapusty pekińskiej
świeża kolendra
suszone pomidory z czosnkiem i bazylia Kamis
sól i czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę obraną z osłonek kroimy w kostkę, por dosyć drobno siekamy. Rozgrzewamy garnek, wsypujemy kiełbasę, gdy wytopi się trochę tłuszczu dodajemy por, doprawiamy solą i chwilę smażymy. Wsypujemy suchy ryż, mieszamy i smażymy 2 minuty. Wlewamy 500 ml bulionu, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień, dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy ok. 15 minut, aż ryż wchłonie bulion.
Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, mieszamy, dusimy 2 minuty.
Siekamy kolendrę i dodajemy do dania doprawiamy pieprzem , przekładamy na talerz. Ryż posypujemy dodatkowo pomidorami z czosnkiem i bazylią.
Smacznego.