Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem

Chłodnik ze szczawiu z rzodkiewką i ogórkiem

Składniki:

1 miska szczawiu leśnego
200 ml wody
2 łyżki siekanego młodego koperku
2 łyżki siekanego szczypiorku
250 ml domowego kefiru
250 ml jogurtu naturalnego
250 ml kwaśniej śmietany 12 %
sól morska i pieprz do smaku
pęczek rzodkiewek
1 mały ogórek

Szczaw myjemy, przebieramy, siekamy. Wrzucamy pokrojony szczaw do 200 ml wrzącej osolonej wody i gotujemy 5 minut. Studzimy. Do przestudzonego wywaru dodajemy kefir, jogurt i śmietanę, dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek, dodajemy posiekany koperek, szczypiorek, startą na tarte o dużych oczkach rzodkiewkę i starty na tej samej tarce ogórek. Doprawiamy solą morską i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy całość.Nie ma nic lepszego na upalne dni: Chłodnik z botwinki z rzodkiewką, czy też ze szczawiu jak w tym przypadku, smacznego ! Podałam chłodnik z ćwiartkami ugotowanych jajek.