5 minut zabawy, 15 minut w piekarniku i masz śniadanie, które wygląda i smakuje fenomenalnie.
Składniki:
(na dwie osoby)
2 miękkie awokado;
4 jajka dobrej jakości;
Kiść pomidorów koktajlowych;
Plastry boczku - jest opcjonalny, ale co to za życie bez boczku?;
Tymianek;
Sól;
Pieprz;
Czosnek;
Oliwa;
Limonka;
Pieczywo.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Rozłóż papier do pieczenia na blasze.
Połóż pomidory na tymianku, przypraw je i polej odrobiną oliwy.
Przekrój awokado na pół i wyciągnij pestki wbijając w nie nóż.
Trochę miąższu trzeba wyciągnąć – zachowaj go i podaj na końcu.
Wlej jajko do awokado.
Posól je i popieprz.
Rozłóż dookoła plastry boczku i kilka rozgniecionych ząbków czosnku.
Żeby awokado się nie przewracało (oczywiście na początku mi się wywróciło i rozlałem jajko), podłożyłem pod nie odrobinę papryczek.
Piecz ok 15 minut w 220 stopniach.
Na koniec przełącz piekarnik na grill i dodaj pokrojone pieczywo.
Możesz jeść widelcem po kolei, albo ułożyć na pieczywie boczek i awokado wymieszane widelcem z jajkiem, czosnkiem, solą, sokiem z limonki i tabasco.