Składniki:
(jedna głodna osoba)
200g fasolki szparagowej;
młoda cukinia;
szalotka;
czosnek;
papryczka chilli;
2 pomidory;
orzechy pinii;
sól;
pieprz;
oliwa;
tymianek;
parmezan.
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i posól gdy zacznie wrzeć.
Odetnij dupki fasolki i ugotuj ją al dente.
Odpal grill w piekarniku.
Upraż orzechy i lekko je posól - ja to robię bo podjadam i wolę posolone…
Odsyp orzechy, wlej na patelnię oliwę i smaż na niej posiekany czosnek i cebulę.
Dodaj cukinię, pomidory, papryczkę, tymianek i na końcu fasolkę oraz orzechy.
Wstaw wszystko do nagrzanego piekarnika pod grill.
Jeśli nie masz patelni, której można użyć w piekarniku – przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego.
Po dziesięciu minutach wyciągnij patelnię i posyp wszystko startym parmezanem.
I serio, dodaj boczek zamiast oliwy.