Składniki
2 szklanki mąki
kostka masła
2 żółtka
szklanka cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
ok. 60 dag oczyszczonych truskawek
olej i bułka tarta do formy lub pergamin do jej wyłożenia
Etapy przygotowania
1
Mąkę przesiekaj z masłem, dodaj żółtka, pół szklanki cukru i szybko zagnieć ciasto. Włóż je do lodówki na co najmniej pół godziny (ale może tam poleżeć i kilka dni).
2
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę. 1/3 ciasta odłóż na kruszonkę. Resztę rozwałkuj i wyłóż na blachę (możesz też wylepić ją ciastem). Lekko podpiecz spód (około 10 minut).
3
Białka ubij na sztywno, pod koniec ubijania dosypując stopniowo resztę cukru. Podpieczony spód posyp kaszą manną, ułóż owoce, przykryj pianą. Wierzch posyp kruszonką (wyjęte z lodówki ciasto rozdrobnij na kawałeczki lub zetrzyj na tarce z dużymi otworami- wtedy lepiej dodać do ciasta nieco mąki, by stało się twardsze).
4
Piecz około 20 minut, aż kruszonka się zarumieni. Po upieczeniu możesz oprószyć wierzch cukrem pudrem. Smacznego!!!