Wiem, że niedługo znikną grona, gdyż w ubiegłym roku utrzymały się tylko do pierwszych mrozów.
No to smacznego.
Copyright 2461 @ maska33
halka 2021-11-27
To miłe...ptaszki na pewno skorzystają.
Mało kto wie, że Kanada jest największym na świecie producentem win lodowych zwanych Ice wine,które produkuje się z dojrzałych lecz zamarzniętych winogron, najczęściej ze szczepu Riesling. Grona pozostają na krzewach aż do zimy, do momentu ich zamarznięcia ( temperatura powietrza musi spaść do minus 7 stopni) wtedy to, sok zawarty w winogronach niemal zamarza i koncentruje w sobie całą ich słodycz. Zbiory prowadzi się ręcznie Po ich zebraniu, z wciąż zamarzniętych gron wyciska się sok i oddziela go od zmrożonego miąższu. Jest on pełen smaku, aromatów i słodyczy. Fermentacja tego wina zwykle trwa dość długo i jest powolna.
Ice Wine ze względu na swoją metodę produkcji i wyjątkowość jest dość drogim winem. Za butelkę o pojemności 375 ml.trzeba zapłacić ponad 50 dolarów.