Zalety chłodnika można podsumować w dwóch elementach:
1) łatwość przygotowania
2) dowolność dodatków.
Żar lejący się z nieba zdecydowanie sprzyja "gotowaniu" szybkiemu, ale pomysłowemu.
Typowy domowy chłodnik zawiera fosfor, magnez, wapń, który buduje kości i zęby, a także ma w składzie potrzebne nam witaminy: A, C, B1, B2 .
Jest też znakomity dla osób w trakcie i po kuracji antybiotykowej, ponieważ pomaga odtworzyć florę bakteryjną w jelitach regulując układ trawienny.
Regularne spożywanie świeżych warzyw, w takiej i podobnej jak tu, postaci, podtrzymuje sprawną pracę komórek nerwowych, zwłaszcza pracę mózgu. który jak wiecie składa się z ok. 100 miliardów komórek nerwowych, zwanych też neuronami.
Granica wieku 40-50 lat , staje się granicą zauważalnego procesu zanikania aktywności owych neuronów.
Polecam!
Copyright @ maska33.