Melon to krewniak ogórka. Ma kształt kulisty lub owalny. Może osiągać wagę od jednego aż do sześciu kilogramów. Jego miąższ jest bardzo słodki, soczysty i aromatyczny. Dostępny przez cały rok, ale najsmaczniejszy staje się wczesną jesienią.
Można je przechowywać 2–3 dni w temperaturze pokojowej, a do 6 dni w lodówce. Dojrzałe melony jada się na surowo. Mniej aromatyczne można skropić cytryną i oprószyć imbirem. Są świetne do deserów i sorbetów. Ciekawe kompozycje tworzą z surową szynką oraz ostrymi serami
.Melon można również pokroić w grubą kostkę Każdą kostkę nadziać na plastikowy patyczek, na wierzchu położyć płatek pomidora,strąkowej papryki lub ogórka, albo przekładać warstwami,posypując przyprawami.Smacznego :)
malgo91 2009-01-09
Hej ! nie zgadzam się na to niedzielne umawianie się !!! :)))) Ślinka mi leci po tym co widzę i co przeczytałam i co mam teraz zrobić ? przynieść kompot z owocami piwnicy ??? :))) och Marku kusisz tymi pysznymi owocami :))
(komentarze wyłączone)