Dzika forma tamarillo jest nieznana, dlatego też nie wiadomo z jakiego regionu Ameryki południowej pochodzi. Ponieważ drzewa najlepiej rozwijają się na średnich i dużych wysokościach, podejrzewa się, że ich ojczyzną region And od Wenezueli na północy po Argentynę na południu. W latach sześćdziesiątych owoc nazwany został przez nowozelandzkich handlowców tamarillo, najprawdopodobniej dla odróżnienia go od pomidora, z którym jest daleko spokrewniony — również w smaku
Wiecznie zielone drzewo, mocno rozgałęzione, wyrasta do 5 m wysokości, owocuje w drugim roku. 12 do 15 cm kwiaty połączone w pęki rozwijają się na długich ogonkach do czerwonych jagód
dodane na fotoforum:
serena 2009-06-17
tez nie widziałam takich owoców:) :)jaki maja smak?
koran37 2009-06-17
Mareczku coz to za owoce,nigdy ich nie widzialam.
Napewno sa smaczne,sadzac po wygladzie.
Dziekujemy za te nowinki :))))
plumb 2009-06-18
Nigdy ich nie jadłam ani o nich nie słyszałam ,jakie są w smaku?Pozdrawiam i miłych snów życzę.
(komentarze wyłączone)