ciasto z sercem w środku...
Składniki:
Ciasto czerwone:
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
125g masła lub margaryny
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
barwnik spożywczy czerwony (u mnie barwnik w proszku)
Ciasto jasne:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru waniliowego (dałam zwykły cukier + 3 łyżki cukru z wanilią i aromat waniliowy)
4 jajka
250g masła lub margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczeni
Wykonanie:
Ciasto czerwone:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, a następnie przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. No koniec wmieszać barwnik. Gotowe ciasto przełożyć do keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Ostudzone ciasto pokroić na kromki (lub wzdłuż, jeśli kromki są zbyt niskie). Z każdej kromki wyciąć za pomocą foremki serca.
Ciasto jasne:
Przygotować analogicznie do ciasta czerwonego, pomijając barwnik. Małą część ciasta jasnego ułożyć na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim ułożyć obok siebie delikatnie wycięte serduszka.
Dookoła serduszek oraz na wierzch ułożyć delikatnie pozostałą część jasnego ciasta. Wygładzić. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego :)
dodane na fotoforum:
oliwkaa 2015-02-15
Fajnie wyszło !