filet z łososia (około 250 g)
10 łyżek amarantusa ekspandowanego
1 jajko
1 łyżeczka suszonego koperku (u mnie lubczyk)
sok z cytryny (około 1,5 łyżki)
oliwa z oliwek
Filet z łososia mielimy w maszynce do mięsa lub miksujemy w rozdrabniaczu. Zmieloną rybę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy amarantus, 1 jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Z powstałego farszu formujemy małe pulpeciki, wcześniej smarując dłonie oliwą z oliwek.
Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.
Gotowe pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z delikatnym sosem czosnkowym lub szpinakiem na ciepło.
Propozycja na bardzo lekkie i delikatne pulpeciki z łososia oraz ekspandowanego amarantusa, które mogą być zdrową przekąską energetyczną lub być serwowane jako danie główne z rozmaitymi dodatkami. Konsystencja pulpecików przypomina delikatne i mięciutkie bułeczki. Danie w 100% bezglutenowe.
Bardzo dobre - polecam :)
dodane na fotoforum:
vinadi2 2015-10-29
Co za delicje.....aż mi po ryjku pokapało...:)
re:....słonka brak - fotka sprzed 2 dni.
Miłego popołudnia kuchareczko:)
znajoma 2015-10-29
Cieplutko pozdrawiam.
Życzę spokojnego wieczoru.
http://angelsms.pl/misiek/433438.html
tenia45 2015-10-29
Tez dzis miałam łososia,ale szaszłyki...Twoja propozycja bardzo ciekawa...Pozdrawiam milutko.:))
vitaawe 2015-10-29
*FOTO CUDO*
Pσz∂яαωιαм ѕєя∂є¢zиιє