Składniki
•275 g mąki pszennej
•opakowanie budyniu 40 g - np. waniliowy, śmietankowy
•1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
•3 łyżki cukru (ja dałam w połowie cukier z wanilią)
•2 jajka
•375 g jogurtu naturalnego (dałam jogurt grecki)
•2 duże jabłka pokrojone w dość drobną kostkę
Wykonanie
1.Zmieszaj razem suche składniki, a w drugiej misce zmieszaj mokre składniki.
2.Dodaj mokre składniki do suchych i krótko zmieszaj lub zmiksuj.
3.Dodaj pokrojone jabłka i dokładnie wymieszaj.
4.Smaż na patelni delikatnie posmarowanej tłuszczem (ja przykrywałam patelnię pokrywką i smażyłam placuszki na małym ogniu).
5.Po usmażeniu posyp placki cukrem pudrem.
sos:
serek mascarpone, żółtko i cukier puder - wszystko wymieszać na jednolitą masę.
na górę dałam jeszcze trochę konfitury jagodowej :)
Placuszki są pyszne moje dzieci prosiły o dokładkę :))
dodane na fotoforum:
vitaawe 2017-09-28
Początek i koniec dnia
dla mnie dla ciebie - dwa razy
słońce dotyka ziemi
-Leszek Wójcik-
cudnie*