ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej
• 5 żółtek
• 250 g zimnego masła
• 3 łyżki cukru pudru
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• budyniowa pianka: 5 białek
• 1 szkl cukru
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 opakowania budyniu śmietankowego
• 125 ml oleju
• wiśnie
Z podanych składników zagniatamy ciasto; dzielimy na dwie części mniejszą i większą. Ciasto chłodzimy w lodówce około 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190st. Większą część ciasta ścieramy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy przez około 15- 20 min. Spód studzimy.
Kiedy spód stygnie to w tym czasie ubijamy białka, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijamy na wysokich obrotach. Wsypujemy budyniowy proszek; ciągle miksując. Zmniejszamy obroty i wlewamy wąską strużką olej, nie przerywając miksowania. Miksujemy chwilę, aż wszystkie składniki pianki się połączą.
Budyniową piankę wykładamy na podpieczony spód. Następnie układamy wiśnie. Na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy około 30 min w 180st na złoto. Po ostygnięciu posypujemy wierzch cukrem pudrem.
dodane na fotoforum:
florian 2017-10-30
no slicznie möj domek w görach tez juz jest przygotowany na zime pogodnego i lepszego pogodowo tygodnia ci zycze i pozdrawiam