przepis znalazłam na opakowaniu cynamonu firmy Prymat, polecam wbrew obrazkowi w ogóle nie są słodkie i ciężkie ale naprawdę jest to leciutkie ciasto :)
500 ml mleka 3,2 %
200 g mąki pszennej typ 500
2 jajka
30 g cukru
20 g śmietany 18%
20 g ciemnego kakao
50 ml oleju rzepakowego
250 g serka mascarpone
100 g herbatników z czekoladą
500 g malin
1 laska wanilii
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z polową cukru. Mleko wlać do miski i zmiksować z żółtkami, śmietaną, pozostałym cukrem, 20 ml oleju oraz solą. Mąkę przesiać z kakao. Dodawać małymi porcjami mieszając, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą kremową masę. Następnie dodać ubitą pianę z białek i wymieszać. Odstawić na 10 minut. Na gorącej lekko przetartej olejem patelni smażyć cienkie naleśniki. Gotowe naleśniki posmarować serkiem mascarpone wymieszanym z laską wanilii, cynamonem i pokruszonymi herbatnikami. Na wierzchu ulożyć maliny i przykryć drugą połową naleśnika.
smacznego :)
dodane na fotoforum: