przepis na ok 30szt
wymieszaj: 600g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, odzielnie zmiksuj 1,5 szkalnki oleju, 2/3 szkalnki cukru, 2 jajka i 0,5l mleka. Po zmiksowaniu połącz z mąką. Dodaj pokruszona tabliczkę gorzkiej czekolady i 200g rodzynek. Można tez dodać 1 rozgniecionego widelcem banana wtedy wychodzi bardziej kwaskowate. Ale ja ostatnio robię bez babanów.
Wyrobione ciasto nakładamy do blachy na mufinki albo foremek silikonowych. Pieczemy 20 min albo i dłużej na złoty kolor w 200 C. Ja dodatkowo mimo oleju lekko smaruję blachę olejem używając pędzla żeby lepje je wyjmować. Ale mimo wszystko wyjmować najlepiej jest dwoma widelcami.
Pracy nie wiele no może pieczenie długo traw bo mi wychodz z tego ok 30szt czyli 3 blachy. Ale pychota POLECAM
dodane na fotoforum:
evciak 2008-08-17
mm wygladaja apetycznie ^^
lonicera 2008-08-17
dziekuje ślicznie za przepis jak zakupie foremke na mufinki to przepis chetnie wyprobuje.mam jeszcze jedno pytanie te foremki to nie wypelniac do konca masa?zeby nie wyplynelo tak?zostawic miejsce na wyrosniecie?
meggie 2008-08-17
na początek radzę wyp[ełniac tak do połowy. A w miare pieczenia zobaczysz jak będą wyrastały. Ja już spraktykowałam że dużo zalezy od maki i proszku do pieczenia. I to nie tylko w przypadku mufinek ale różnych ciast. Ja nie polecam Gellwe proszku bo serio kiepski jest zawsze albo Delecta albo Dr.Oetker.
lonicera 2008-08-17
hmmm cenne uwagi o mace to juz wiem ale proszku uzywalam gellwe wlasnie ale sprobuje tych dwoch pozostalych dziekuje:)
ewela50 2008-08-20
Rzeczywiscie twoj widok tez zapiera dech hiihihih-jest taki smakowity mniam,mniam-buziaki
justitys 2008-08-24
smacznego:)
bunia 2008-08-30
Pięknie wyrosły. A próbowałaś mufinek na wytrawnie ? Z kalafiorem , rybą , papryką ? Córka która siedzi w Anglii przekonała mnie , że można je traktować jak bułeczki śniadaniowe .Nie słodzi się wtedy ciasta , tylko soli i pieprzy.