Przepis:
25 dag maki krupczatki
10 dag miękkiego masła
10 dag cukru
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 duże puszki ananasa
2 torebki żelatyny cukierniczej (ja dałam 2 łyżki zwykłej)
1 szklanka śmietanki
1 torebka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Masło, cukier i sól ubić na pianę. dodać jajka, śmietanę, sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przygotowane ciasto podzielić na 3 części. Wysmarować tłuszczem formę tortową, lekko posypać bułką tartą, kolejno upiec w niej 3 cienkie biszkopty (200 C na 15 minut) Biszkopty przełożyć na blachę aby ostygły. Odlać sok z ananasa i odłożyć 3 kawałki do późniejszej dekoracji. żelatynę wymieszać z sokiem ananasowym , zagotować stale mieszając. Zdjąć z ognia, dodać pokrojony ananas. Masą przełożyć placki. Na ostatni położyć owoce ananasa. Tort przybrać śmietaną ubita z cukrem waniliowym, odłożonymi ananasami można też użyć ozdób. Tort trzeba przekładać w formie, później włożyć do lodówki żeby zgęstniała masa. Lekki w smaku nie bardzo słodki.
dodane na fotoforum: