2 1/2 szklanki mąki
2 jajka
1 1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
3 dag świeżych drożdży
3 jabłka
1 łyżeczka cynamonu (lub więcej wedle smaku)
szczypta soli
olej do smażenia
Mleko podgrzać. Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i cukier. Jajka rozbełtać lekko posolić. Do drożdży z mlekiem dodać jajka, mąkę, starte lub pokrojone jabłka, cynamon. Dobrze wyrobić ciasto np. drewnianą łyżką. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron. Nadmiar tłuszczu odsączyć na papierowym ręczniku. Można posypać cukrem pudrem. Oczywiście najsmaczniejsze są na ciepło.
SMACZNEGO!!!!
dodane na fotoforum:
renis 2008-10-19
Ale pyszności tak od rana :)miłej niedzielki życze:)
qcharz 2008-10-19
PRZEPYCHOTA!!! ;)))
Życzę miłej i smacznej niedzieli. ;)
ffasolka 2008-10-20
mniam :)
lonicera 2008-10-23
Witaj no moj Borowik orginalny mam 23 letnie doswiadczenie choc nie wypieram sie szatanow, jednak w tym roku zadnego nie spotkalam no chyba ze podszywał sie pod niego facet :)hehehh pozdrawiam
atms14 2010-01-02
cukiereczki ciasteczka :)