Składniki
◦25dkg soczewicy zielonej
◦200 g selera (bulwa)
◦220 g marchewki
◦3 duże pieczarki (ok. 150g)
◦3 średnij wielkości cebule
◦5 łyżek oliwy z oliwek
◦2-3 ząbki czosnku
◦4 jajka
◦3 kulki ziela angielskiego
◦2 liście laurowe
.1-2 łyżki koncetratu pomidorowego
◦sól
◦pieprz
.papryka sypka ostra i słodka
.vegeta
.1/2 szklanki bułki tartej
Ja zrobiłam bez pieczarki
--Soczewicę płuczemy odstawiamy w wodzie na dwie godz.
Odlać wodę, nalać nową wodę dodać vegetę,ziele ang. pieprz,listek i gotować do miękość.Odstawić pod przykryciem do wchłonięcia wody(ja nie lubię rozgotowanych ziaren)
,nadmiar wody z soczewicy odlać...
W międzyczasie ztarkować warzywa i posiekać cebulę...Na patelni podgrzać tłuszcz i dodać cebulkę,(czosnek) lekko podsmażyć cebulkę i dodać warzywa-poddusić,dodać papryki i kon.pomidorowy,i jeszcze poddusić...
Warzywa nie muszą być
miękki....Przestudzć...Soczewicę i warzywa przepuścić przez maszynkę do mięsa(tak ja robię)...Wymieszać z bułkę tartą i jajami doprawić do smaku solą i pieprzem...Masę do foremki wysmarowanej masłem i opsypanej tertą bułką...piec 45min...
micha3 2011-05-03
Droga Danusiu,jak się nie ma co się chce,to sie lubi co się ma....
Chdzi o to z tym pasztetem żeby nie jeść mięsnego,a jeść smacznie nisko kalorycznie i szbko strawnie...
A pasztecik jest bardzo smaczny i polecam...
elciej 2011-05-03
Bardzo mnie zainteresowal Twoj przepis i juz mam ochote go wyprobowac:) U mnie soczewice mozna kupic gotowa w sloiku, czy taka tez sie nadaje?
brego 2011-05-03
...kiedyś jadłam...bardzo mi smakował :)))...pozdrawiam Zosiu serdecznie :)))
micha3 2011-05-03
elciej...Pewnie tak...u nas trzeba sobie ugotować....
Ja robię z niej pierogi, też są super i łatwe do zrobienia...
Można farsz zrobić do naleśników i pasztecików...
Soczewica smakuje mi jak mięso...pozdrawiam...
flossy 2011-05-03
tylko do schrupania....apetyczny i zdrowy....dziekuję za podanie przepisu:)
jeanne 2011-05-06
... nie jadłam, świetnie wygląda !!!!
... dzięki za przepisik ;-))))
Miłego wieczoru, pozdrawiam serdecznie ;-)))