KASZNIK
składniki na formę o dnie 26x21,5cm:
- 5 szkl mleka
- 14 dużych łyżek kaszy manny
- 1/4 kostki masła (50g)
- 1 szklanka cukru
- 1 duże op czekoladowych herbatników
- 1 duże op zwykłych herbatników
- 1 op budyniu + 1/2 l mleka
Prostokątną formę wyłożyć folią aluminiową. Dno wyłożyć czekoladowymi herbatnikami. Dookoła ułożyć pionowo część herbatników czekoladowych, część zwykłych. 5 szklanek mleka zagotować z masłem i cukrem. Gdy się zagotuje, wsypać kaszę i mieszając gotować aż gęsta masa zacznie bulgotać. Wylać masę na herbatniki, rozsmarować ją równo. Przykryć warstwą zwykłych (jasnych) herbatników. Formę przykryć folią aluminiową i odstawić do ostygnięcia do lodówki.
Budyń zrobić według instrukcji na opakowaniu i wylać na drugą warstwę herbatników, również wyrównać. - Oto przepis na tradycyjny kasznik, mój ma zamiaszt budyniu bitą śmietane wymieszaną z 1 paczką herbatników pokruszonych a na wierzchu biszkopty LU z polewa z czekolady a i do kaszy dodałam 2 łyżki kakao......... Życzę smacznego garnkowiczom
dodane na fotoforum:
vesper5 2009-08-07
...nie znam tego cuda, znowu muszę przepis przekopiować i mam co robić przez następne 1/2 roku !!! Dziękuję i pozdrawiam !!!