Metrowiec Cytrynowy.

Metrowiec Cytrynowy.

Biszkopt:

8 jajek
35 dag cukru
40 dag mąki
15 łyżek oleju
10 łyżek ciepłej wody
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

4 szklanki mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 budyń cytrynowy ( może byc śmietankowy)
kostka masła
kostka margaryny ( najlepsza Palma)
sok z połowy cytryny

Żółtka utrzeć z cukrem
ciągle ucierając mase żółtkową dodawać na przemian olej i ciepłą wode.
Dosypywać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , nadal ucierać.
Ubić pianę z białek , dodać do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.Podzielić ciasto na 2 części , do jednej dodać kakao.Piec ciasta jednoczesnie w wąskich foremkach w temp. 180 st.Kiedy ciasto ostygnie, pokroić w kromki.
Masa:
3 szklanki mleka zagotować z cukrem. pozostałą szklankę mleka wymieszać z budyniem, mąką pszenną i ziemniaczaną . Dodać do gotującego mleka, zagotować.
Margaryne z masłem utrzeć dodając ostudzony budyń i pomału wlewając sok z cytryny ( ciągle ucierać) .Kromki ciasta układać na przemian . Przekładać masą pozostałą masą posmarować ciasta, jedno można posypac kokosem a drugie gorzką czekoladą .KROIĆ PO SKOSIE.Smacznego!

beata3

beata3 2012-05-13

MIŁEGO POPOŁUDNIA ŻYCZĘ

baygel1

baygel1 2012-05-13

No nie! ja od majówki nic nie piekę ,a tu ciągle ,z każdej strony pokusy i to jakie. słodkie serdeczności dla Ciebie.

magdabo

magdabo 2012-05-13

Bardzo smaczne niedzielne ciacho upiekłaś ...))

stasia8

stasia8 2012-05-21

wieki go nie piekłam...

ewulka1

ewulka1 2013-01-15

To ciasto można jeść na metry......Hihi...:)

dodaj komentarz

kolejne >