Składniki:
biszkopt na spód (tortownica 28cm):
-3 jajka
-pół szkl.cukru
-pół szkl maki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao(płaskie)
Biszkopt na rolade.
-3 jajka
-pół szkl.cukru
-pół szkl maki
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki kakao(płaskie)
Masa serowa:
-700 g sera( naturalnego na sernik w pojemniku)
-375 g śmietany kremówki
-galaretka owocowa dowolnego koloru
(rozpuszczona w 1/3 szkl wody z dodatkiem dwóch łyżeczek żelatyny)
-cukier puder do smaku
Masa smietankowa :
-375 g śmietany 12%
-galaretka owocowa taka sama jak w masie serowej
-300 ml wody do rozpuszczenia galaretki(woda oczywiście gorąca)
marmolada do przełożenia rolady,dałam dżem z czarnej porzeczki.
Biszkopty przygotować z podanych składników.Jeden upiec w tortownicy 28cm a drugi w blaszce standardowej.Biszkopt na rolade po upieczeniu posmarować marmolada i zwinąć w rulon po czym owinąc w papier do pieczenia i utworzyć wieniec z rolady .Następnie odwinąć ,zdjąć papier i znów uformować (można użyć folii spożywczej lepiej będzie utworzyć wieniec.
masa serowa:galaretkę i zelatynę zalac zimną wodą .Kiedy napecznieje podgrzać na małym ogniu tak by sie nie przypaliła.Ostudzić tak by nie byłą gorąca.śmietankę ubić z dodatkiem cukru pudru .Następnie dodac ser ,zmisować .Na koniec dodać galaretkę i dobrze zmiksować .Masę serową przelać na wcześniej upieczony spód biszkoptowy na którym po środku umieszczona jest rolada .
Masa śmietankowa :galaretkę rozpuścić w gorącej wodzię a następnie polączyć ze śmietaną .Lekko tężejącą masę wylać na masę serową.
Życzę udanego wypieku i smacznego.