Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

Można użyć ich jako dodatek do ciast i deserów.

Gruszki muszą być twardawe, obrać wydrążyć gniazda nasienne.
Zalewa: dałam na litr wody 1/2 szkl.. cukru, ale można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Można wrzucić kawałeczek cynamonu lub goździków. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 15-20 minut. Uważać aby się nie rozgotowały.

dorina5

dorina5 2012-08-25

a te pianke do ciasta jak sie robi???

agagi

agagi 2012-08-26

Lubie takie gruszeczki :))
Milego wieczoru...

stasia8

stasia8 2012-08-28

Ja pamiętam jak babcia robiła takie gruszeczki...zrywała prosto z drzewa właśnie żeby były twarde i w gotowaniu nie porozwalały się...w smaku były słodziutkie i aromatyczne....niestety nie wiem jak ona je robiła...pamiętam tylko smak...

dodaj komentarz

kolejne >