1 kg ziemniaków
100 g startego sera
2 jajka
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
natka pietruszki
jajko
bułka tarta do panierowania
olej
Wykonanie;
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości a następnie osączamy i dobrze odparowujemy. Mielimy, dodajemy żółtka, mąki (aby konsystencja była bardziej zwarta) i ser. Masę przyprawiamy, dodajmy pietruszkę a na końcu pianę ubitą z białek.
Z masy formujemy kuleczki które panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy w dość głębokim oleju, starając się aby były rumiane z każdej strony.
Polecam! kuleczki ziemniaczane są naprawdę bardzo smaczne i świetnie pasują nie tylko same ale również jako dodatek do mięsa i sałatek.
dodane na fotoforum:
jania81 2013-03-15
ja te też opanierowane mrożę a później jak tylko potrzeba to wyciągam... miłego wieczoru Milenko:))
beagra 2013-03-18
Milko-Milenko:)A POBUSZOWAŁAM SOBIE PO TWOJEJ GALERII:)tyle WSPANIAŁOŚCI I PYSZNOŚCI:)dziękuję, że zamieszczasz przepisy, będę eksperymentować i dogadzać podniebieniom domowników i przyjaciół:)
Pozdrawiam serdecznie...i już słonecznie:)
katakum 2013-03-18
Już tak liczyłam na to że poniedziałek będzie nieco cieplejszy ,a tu nadal zimno .Przede wszystkim wieje mroźny wiatr ....mimo wszystko życzę miłego dnia
szaman1 2013-03-18
Miłego całego tygodnia słoneczka życzę. U mnie zimno, wiatr, brrrrr. Pozdrawiam:)))