50 dag mąki
40 dag margaryny
3 jajka
9 dag śmietany(ok. 4 łyżki)
2 dag drożdży
twarda marmolada
Do mąki dodać margarynę,żółtka,śmietanę i pokruszone drożdże,wyrobić ciasto.Rozwałkować na grubość 5 mim.Przy brzegu wycisnąć pasek marmolady,założyć brzeg ciasta,odciąć rulonik i pociąć na 10 cm.kawałki.Sklejony brzeg ponacinać jak \"grzebień\".Wierzch posmarować białkiem i posypać grubym cukrem.Układając na blaszkę lekko wyginać w łuk.Piec na złoty kolor ok. 20-25 min w 200 °C.
dodane na fotoforum:
danutaw 2015-01-03
..wyśmienicie wyglądają te Twoje grzebyki..!)
Pozdrawiam Cie i życzę Ci samych szczęśliwych chwil
w tym Nowym Roku 2015 !
kris13 2015-01-03
..dobre są :):)) ja podpowiem,że wałkuję i składam w tzw.kopertę 3 razy i ciasto się trochę dzieli jak półfrancuskie.
ulka76 2015-01-05
Ale dawno nie piekłam.... narobiłaś mi smaku.... i już za mną chodzą razem z amoniaczkami
Pozdrawiam :)