Ciasto;
-5 jajek
- czubata szklanka mąki
- 200 g maku
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto
- 2 kremy waniliowe
- 700 ml mleka
- 2 łyżki zelatyny
- 1/4 szklanki wody
- puszka brzoskwiń
Żóltka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę,dodawać powoli cukier i miksować.Wrzucić żółtka i lekko wymieszać łyżką,następnie wrzucić wymieszaną mąkę z makiem i proszkiem.Delikatnie połączyć,wyłożyć na blachę i piec 25-30 min w temp.180°C.Chłodny placek przekroić na dwie części.
Żelatynę namoczyć w wodzie aby napęczniała.Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę.Placek nasączyć syropem z brzoskwiń ( 1/3 szkl )
Do wysokiego naczynia wlać mleko,wsypać krem i miksować aż krem zgęstnieje,dodać bardzo ciepłą rozpuszczoną żelatynę i dobrze zmiksować z kremem.Wrzucić brzoskwinie ,wymieszać i wyłożyć na ciasto.Przykryć drugą częścią ciasta.wierzch posmarować reszta masy położyć biszkopty polać polewą lub czekoladą,wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.