2 szklanki ryżu
1 l mleka
szczypta soli
Na masę z jabłek:
4 duże jabłka, obrane i starte na tarce o grubych oczkach
1 łyżka masła
sok z połowy cytryny
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Na masę śmietanową:
szklanka kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru
Wykonanie:
Mleko wlewamy do dużego garnka z grubym dnem, dodajemy sól i doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wsypujemy ryż, mieszamy i gotujemy często mieszając około 15 minut (musimy pilnować, by ryż nie przywarł do dna). Po tym czasie garnek przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
W drugim rondelku rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy starte jabłka, dodajemy cukier, sok z cytryny i prażymy, aż jabłka zaczną się rozpadać i nadmiar soku odparuje. Pod koniec dodajemy cynamon i mieszamy.
Masa śmietanowa: w miseczce mieszamy śmietanę z cukrami.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ryż dzielimy na 2 równe części, jedną wykładamy na spód naczynia, wyrównujemy. Wykładamy warstwę jabłek, wyrównujemy. Na jabłkach wykładamy drugą warstwę ryżu. Wierzch smarujemy śmietaną. Ryż zapiekamy około 20 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na kilkanaście minut. Przed podaniem obsypujemy cynamonem.