1 kg ugotowanych ziemniaków
2 jajka
2 łyż. mąki ziemniaczanej
2łyż. mąki pszennej
sól, pieprz,przyprawa do ziemniaków
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
Obrane, ugotowane ziemniaki, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z jajami. Dodać mąki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Łyżeczką nabierać trochę masy i formować, zmoczonymi w chłodnej wodzie dłońmi, niewielkie kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzać olej, ilość tak jak na frytki. Każdą uformowaną kuleczkę obtoczyć w bułce tartej.Smażyć na piękny złoty kolor na średnim ogniu. Kilka razy zamieszać. Wyłowić i przełożyć do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Podawać do różnorakich mięs i surówek zamiast frytek czy ziemniaków.
mis20 2019-12-06
Smaczniutko wyglądają...pozdrawiam *-*....)
ewci1 2019-12-07
Takie kuleczki musza byc smaczne,pieklam kiedys podobne ,ale jako placuszki:)
pozdrawiam:)