Prosty przepis
Gotowe ciasto francuskie rozwałkować 2 sztuki ... góra i dół Do piekarnika na 20 minut w tem. 180 stopni. Wyjąć niech stygnie i opada.
Krem:
4 szklanki mleka, czubata szklanka mąki krupczatki, szklanka cukru, 3 jaja, cukier waniliowy, kostka masła.
Do garnka wlać trochę więcej niż połowę mleka, kostkę masła i cukier waniliowy. Resztę mleka zmiksować z jajami i mąką, które następnie wlewamy do gotującego się mleka jednocześnie miksując. Cały czas miksujemy aż do zagotowania i zgęstnięcia kremu.
Blat ciasta francuskiego wkładamy doblaszki (jeśli nie opadł docisnąć ręką) zalewamy gorącym kremem i kładziemy drugi blat ciasta ( do góry nogami), dociskamy i posypujemy cukrem pudrem. Odstawić na kilka godzin niech się schłodzi i stężeje.
Można użyć herbatników
Smacznego
dodane na fotoforum:
ebrima 2014-03-02
Apetycznie się prezentuje i tak też pewnie smakuje.
Muszę wypróbować Twój przepis ,,, hmm ,,, może jutro?
Dzięki w każdym razie, że go opublikowałaś ... ;-))
Pozdrawiam ślicznie i życzę spaniałej niedzieli ...
smacznego ... ;-))
iwatoja 2014-03-02
Przysłała mnie na tą napoleonkę "Ebrina" i nie żałuję, że tu przyszłam bo wyśmienicie smakuje:))))
Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru:)))
kris13 2014-03-02
Wiesiu,dzięki za przepis...napoleonka "chodzi" za mną od pewnego czasu ale nie chciało mi się robić ale teraz z gotowego ciasta spróbuję.
ebrima 2014-03-04
Wykonałam wczoraj wieczorem napoleonkę wg Twojego przepisu.
Nocowała grzecznie w lodowce,
a jak domownicy powrócą do domku,
po obiadku będzie uroczysta degustacja do kawy.
Dzięki za publikację przepisu ... ;-)
Pozdrawiam milutko ... ;-0
janowa 2014-03-14
Szybko,sprawnie i słodko...przepis już skopiowany,dziękuję:)
Pozdrawiam:)