ciasto na spód :
1 1/2 szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki cukru pudru
125g margaryny
2 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść ciasto wyłożyć na blaszkę i lekko podpiec 15-20 minut
Masa serowa
1kg sera mielonego (u mnie wiaderko sera z Lidla)
125 g margaryny
1 1/2 szklanki cukru pudru
7 żółtek ,białka ubić
1 budyń śmietankowy
1 puszka gotowej masy makowej
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami,dodać porcjami ser ,budyń i pianę z białek lekko wymieszać
Na podpieczony spód wyłożyć kupkami masę makową i zalać masą serową piec około godziny.
Z 1 białka , cukru pudru i soku cytrynowego zrobić lukier i posmarować jeszcze ciepłe ciasto, można posypać posypką.Smacznego!
dodane na fotoforum:
wiolusk 2010-11-26
Ale smakolyk, nigdy takiego nie pieklam, a lubie i serniki i makowce, poprosze o przepisik i bardzo dziekuje.
beata3 2010-11-26
smakowity
raczyca 2010-11-26
wow ale sympatycznie wyglada:)
migi80 2010-11-26
oj musi być świetny;];]
uwielbiam serniczki ;];]
pozdrawiam serdecznie ;];];]
krynia2 2010-11-27
Za przepis dzieki.Napewno bedę piekła taki sernik bo to ulubione ciasto mojej rodziny.Dzieki.Pozdrawiam.