Przepis znalazłam gdzieś na blogu kulinarnym.Pyszna warto wypróbować.
2 kg schabu bez kości
2,5 litra wody
2 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka cukru
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki soli
2łyżki majonezu
Wodę wlać do garnka,do wody dodać wszystkie przyprawy ,majonez i czosnek.
Zagotujemy wszystko i pozostawiamy do wystygnięcia.Do zimnej wody włożyć schab i doprowadzić do wrzenia.Gotować 5 minut.Odstawić na całą noc do wystygnięcia w garnku.Następnego dnia znowu doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.Odstawić garnek i pozostawić w zalewie do ostudzenia .Gotową wędlinę wyjmujemy z zalewy osuszamy i zajadamy.Pyszna!!!
dodane na fotoforum:
beata3 2011-11-20
,.◯•════•◯♥-¯-`♥◯•════•◯
✿ DZIEŃ DOBRY<wykrzyknik>!✿
◯•════•◯♥-¯-`♥◯•════•◯
♥ Uśmiechniętego dnia życzę
♥ Nawet gdy pochmurno i pada.
♥ Słonka w serduszku nawet wtedy
♥ Gdy brak go na niebie.
♥ I chichotków radosnych
♥ I tęczy na niebie
♥ Wszystkiego co najlepsze
♥ Niech dziś spotka Ciebie
♥ Bo ja po prostu lubię Ciebie
majka59 2011-11-20
Przepyszne . Robię tak samo już od kilku lat i wciąż przybywa chętnych na tę wędlinkę :). Pozdrawiam.
beagra 2011-11-20
SMAKOWITY! DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS....JUTRO PRÓBUJĘ ZROBIĆ TAKI SCHABIK...:))POZDRAWIAM
krynia2 2011-11-20
Pieknie wygladaja plastry schabiku..........napewno pyszna...........warto spróbować............pozdrawiam.
laura5 2011-11-21
Troszkę zimno się zrobiło. Czas więc na gorącą kawę. Pozdrawiamy, miłego i pogodnego dnia życzymy.
anina 2011-11-30
Wygląda wyśmienicie .Moja rodzinka uwielbia takie przysmaki,zamiast sklepowych ...Dzięki za przepis ,właśnie zaczynam go dziś....Cieplutko pozdrawiam:))
wiga50 2011-12-10
Wygląda smakowicie, ale czy jest miękka po tak krótkim gotowaniu?
Pozdrawiam serdecznie:)
baygel1 2011-12-29
Zrobiłam na święta ,pycha.Teraz robie na Nowy Rok. I w ogóle będę ją robic częściej ,bo jest smaczniejsza niż to co w sklepie!pozdrawiam.
lucija 2012-01-14
Super mięsko, dziękuję za przepis. Wpisane w menu domowe :))
Pozdrawiam cieplutko :)