Śmietanowiec z brzoskwiniami.
ciasto kruche
3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
1 kostka margaryny palma
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 żółtek
Z podanych składników zagnieść ciasto
1/3 odkroić i włożyć do zamrażarki
2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dużą blaszkę (28x40x6).podpiec w piekarniku do za złocenia około 15-20 minut.
Masa śmietanowa
3 śmietany 18 % gęste po 400 gram
(u mnie śmietana Pilos z Lidla)
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka cukru
6 białek
1 puszka brzoskwiń
2 budynie śmietankowe Delecty na 3/4 l mleka lub 3 szt na 1/2 l mleka
Śmietanę ubić dodać cukier puder i budynie.Białka ubić dodać pod koniec ubijania powoli szklankę cukru i ubijać aż będzie gładka gęsta piana.Dodać do masy śmietanowej i lekko wymieszać dodać pokrojone w w kostkę brzoskwinie ,przełożyć na podpieczone ciasto i zetrzeć zamrożoną część ciasta ,piec około 1 godziny po wyjęciu posypać cukrem pudrem.Smacznego
dodane na fotoforum:
atena31 2012-08-29
Och, jakie pyszne ciacho! Można ślinotoku dostać. ;-D
krynia2 2012-08-29
Czekam na przepisik................widać pyszne ciacho i muszę zmałpować...........
misiabe 2012-08-30
Na sztywno nie ale lekko się ubije(to raczej chodzi o wymieszanie z cukrem pudrem i budyniem)