0.5 kg mąki pszennej typ 480
0.2kg mąki zytniej nie raz owej typ 720
600ml ciepłej wody
30gr świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
Mąki wymieszać razem
drodze rozpuścić w wodzie i wlać do mąki
wyrabiać 5 min
rozgrzać piekarnik do 230 a z nim naczynie żaroodporne około 3litry
Jak wyrośnie ciasto to posypać troszkę mąki na dno naczynia i przelać masę, naciac w kratę posypać ciutek maka na wierzchu.
Piec 30 min w 230
Potemn15 min w 200
Na koniec odkryć i dopiekac 10 min.
Wyjąć chleb i dać mu dobrze wystygnac na kartce sitku tak aby był przewiew od spodu.
Potem zjeść z przyjemnością :)
dodane na fotoforum:
astra40 2020-01-09
Po mistrzowsku upieczony:)
Darku zachęciłeś mnie i chyba spróbuję swoich sił w upieczeniu chlebka. Tylko te mąki muszę kupić;)))
Pysznie wygląda!