Składniki
Ciasto:
2/3 kostki masła lub margaryny
250 g posiekanych orzechów laskowych lub włoskich(ja tego nie dawałam )
250 g drobno pokruszonych herbatników czekoladowych lub zwykłych
aromat
śmietankowy (kilka kropel)
Masa:
1 szkl mleka
5 batoników Milky Way
2 łyżki żelatyny (czubate)
2 szkl kremówki
3-4 łyżki cukru
Wierzch:
1 duże op. biszkoptów
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 1 szkl gorącej wody
2 tabliczki czekolady
mlecznej lub deserowej
4-6 łyżek mleka
Ja wierzch zrobiłam z gotowej polewy czekoladowej
Ciasto:
Masło stopić, letnie wymieszać z orzechami i herbatnikami oraz kilkoma kroplami aromatu śmietankowego.
Wyłożyć dno formy 25x38 cm. Dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na 30 minut
Mleko zagotować. Do połowy dodać pokrojone batoniki Milky Way i podgrzewać do rozpuszczenia.
W drugiej połowie gorącego mleka rozpuścić żelatynę. Przestudzić. Połączyć ją ze śmietaną kremówką ubitą z cukrem. Wymieszać z masą batonikową. Krem wyłożyć na placek. Schłodzić.
a galaretki to juz sama od siebie zrobiłam na pisane pod zdjęciem wczesniej.Smacznego
dodane na fotoforum:
dudusia 2010-06-19
Wygląda i pewnie smakuje rewelacyjnie:)...Poproszę przepisik!:)
moni27 2010-06-26
ooo to jak można to i ja piszę sie na przepisik bo ciacho wygląda apetycznie:P Pozdrawiam